flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справ про керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння

12 червня 2020, 10:25

В період з 1 січня по 31 травня 2020 року до Попільнянського районного суду надійшло 50 справ про притягнення до відповідальності  осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення тобто керували транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

З урахуванням залишку нерозглянутих справ за попередній звітний період, в провадженні суду перебувало  57 справ даної категорії.

Загалом протягом 5 місяців  розглянуто з ухваленням рішення 37 справ, з яких:

  • 25 справ -  з накладенням адміністративного стягнення у виді штрафу;
  • 12 справ -  із закриттям провадження по справі.

20 справ перебувають на розгляді.

           24 особи, які вперше вчинили правопорушення мають сплатити штраф в сумі 10200 гривень. Крім того,  до 13 правопорушників, крім штрафу, застосовано і позбавлення права керування транспортними засобами строком на один рік.

          Одному правопорушнику належить сплатити 20400 гривень штрафу, та залишитись без права керування транспортом на три роки, оскільки повторно протягом року вчинив аналогічне правопорушення.

          Законодавцем передбачено, що за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння до особи застосовується штраф з обов’язковим позбавленням права керування транспортними засобами.

         З наведених даних про те, що протягом означеного періоду до відповідальності притягнуто  25 осіб і лише до 14 застосовано позбавлення спеціального права, вбачається, що майже половина правопорушників (11 осіб) керували автомобілем не маючи посвідчення водія.

        Загальна сума штрафу, визначена судом становить 266400 гривень. Добровільно сплачено правопорушниками 91800 гривень, тобто майже третина.

Постанови, які набрали законної сили, та не виконані в добровільному порядку, звернено до  виконання.

 

         Серед осіб, стосовно яких розглядались справи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення усі чоловіки віком:

  • від 18 років до 25 років – 5 осіб;
  • від 25 років до 40 років - 20 осіб;
  • від 40 років до 60 років - 6 осіб;
  • старші 60 років – 6 осіб.

        За родом занять правопорушники поділяються на:

  • службовець – 1 особа;
  • пенсіонер – 2 особи;
  • робітник – 8 осіб;
  • працездатні особи, які не навчаються і не працюють – 26 осіб.

З огляду  на викладену інформацію можна зробити висновок, що в основному, правопорушення, пов’язані з керуванням транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, вчиняють особи віком від 25 до 40 років, які не навчаються і не працюють.

 

Постанови, які набрали законної сили, та не виконані в добровільному порядку, звернено до  виконання.

                                                                Прес-служба Попільнянського районного суду