flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено молодиків, які пограбували хлопця

11 червня 2020, 10:52

5 червня 2020 року Попільнянським районним судом розглянуто кримінальне провадження стосовно жителів району – громадян Р. та Т. за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 186 Кримінального кодексу України (відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб).

Під час досудового розслідування встановлено та в судовому засіданні доведено, що 02 лютого 2020 року близько 04 години 30 хвилин в садку селища Попільня, розташованому між дитячим садком та будівлею районної державної адміністрації, побачили незнайомого хлопця, який стояв спершись на паркан. Як пізніше було встановлено, це був неповнолітній Т.

У зловмисників виник умисел на заволодіння майном цього хлопця. Оскільки обидва вже мають досвід злочинців (Р. має не відбув покарання за вироком іншого суду, а Т. має погашену судимість), швидко домовились про вчинення ще одного. Коли підійшли до потерпілого, громадянин Р. наніс декілька ударів ногами та руками по тілу хлопця, тим самим поваливши його на землю. Після цього, подолавши опір постраждалого, громадянин Т. дістав із кишені його одягу, мобільний телефон торгівельної марки «Samsung» моделі «Galaxy А20s 3\32 GB Black (SM-A207F)». Заволодівши бажаним, зловмисники залишили садок.

Вартість викраденого телефону становить 4084 гривень 05 копійок, Отже, саме на цю суму потерпілому завдано збитку.

Обвинувачені в судовому засіданні не заперечували своєї винуватості у вчиненому та дали покази, які співпадають із змістом обвинувачення.

Неповнолітній потерпілий та його мати, яка приймала участь в судовому засіданні як його законний представник та знає про події зі слів сина, розповіли про обставини, за яких грабіжники заволоділи телефоном.

Обираючи обвинуваченим міру та вид покарання, суд врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, особи винних, обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання.

Обставиною, яка згідно статті 66 КК України,  пом’якшує покарання обвинувачених, є активне сприяння розкриттю злочину.

Обставиною, яка згідно статті 67 КК України, обтяжує покарання обвинуваченого Р., є рецидив злочину.

Обставин, які згідно статті 67 КК України, обтяжують покарання обвинуваченого Т.,  не встановлено.

Крім того, судом враховано і результати досудових доповідей, складених Попільнянським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області

На думку органу пробації, застосування соціально – виховних заходів, що необхідні для впливу на поведінку обвинуваченого Р. з метою виправлення та запобігання вчиненню повторних кримінальних правопорушень, неможливо здійснювати без цілодобового нагляду та контролю в умовах ізоляції.

Що стосується обвинуваченого Т., на думку органу пробації, виконання покарання у громаді можливе лише у винятковому порядку за умови здійснення з боку органу пробації інтенсивного нагляду та застосування соціально – виховних заходів, що необхідні для виправлення та запобігання повторних кримінальних правопорушень.

Характеризуються обвинувачені посередньо, не працюють, на обліку у нарколога та психіатра не перебувають.

Тож суд визнав громадян Р. та Т. винуватими у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 186 КК України і призначити їм покарання:

  • обвинуваченому Р. - у виді  позбавлення  волі строком  на 4 роки 10 днів, застосувавши норми статей 71, 72 КК України, тобто до покарання за даним вироком частково приєднав невідбуту частину покарання за попереднім вироком іншого суду від 10.05.2019 року за частиною 1 статті 125, частиною 2 статті 389 КК України;

-   обвинуваченому Т.   – у виді позбавлення волі строком на 4 роки, звільнивши від відбування покарання з випробуванням протягом 1 року 6 місяців іспитового строку на підставі статті 75 КК України. На підставі ст. 76 КК України зобов'язав його:

- періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти цей орган про зміну місця проживання, роботи та навчання., якщо він протягом визначеного судом строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки.

Крім того, суд зобов»язав кожного із засуджених до сплати 10000 грн. моральної шкоди на користь потерпілого та по 314 гривень 02 копійки на користь держави витрат за проведення  судової товарознавчої експертизи.

 

На вирок може бути подано апеляцію протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

З повним текстом вироку можна ознайомитись на сайті Єдиногог державного реєстру судових рішень.

 

 

                                                             Прес-служба Попільнянського районного суду