flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Побили поліцейського.

18 травня 2020, 14:49

14 травня 2020 року Попільнянським районним судом розглянуто кримінальне провадження стосовно двох мешканців села Почуйки за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 345 Кримінального кодексу України, тобто в умисному заподіянні працівнику правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків.

Під час досудового слідства встановлено то в ході судового розгляду підтверджено, що 25 листопада 2019 року близько 21 год. 00 хв. поліцейський сектору реагування патрульної поліції № 2 Попільнянського ВП Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області прибув до с. Почуйки за викликом з приводу скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

У подвір’ї домогосподарства на одній з вулиць села поліцейський побачив автомобіль, яким скоєно ДТП. Поблизу транспортного засобу знаходились його власник та приятель власника.

Наблизившись до огорожі та воріт території домогосподарства, представився вказаним особам працівником правоохоронного органу, а саме поліцейським сектору реагування патрульної поліції № 2 Попільнянського ВП Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області, та попросив вказаних громадян надати пояснення з причин скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

В ході розмови між поліцейським та громадянином Б., який є власником автомобіля, розпочався словесний конфлікт. Усвідомивши, що у вербальному двобої йому не перемогти, громадянин Б. вирішив довести свої аргументи кулаком, хоч і знав, що перед ним працівник поліції.

Реалізуючи свій злочинний умисел, чоловік  умисно наніс правоохоронцю один удар кулаком руки в область обличчя, зірвав з верхнього одягу відеокамеру та пустився навтьоки по території домогосподарства. Коли постраждалий почав  наздоганяти порушника, йому вирішив завадити громадянин М. – приятель господаря.

Вони разом продовжили наносити удари руками та ногами по тілу постраждалого, під час чого останній впав на землю, де побиття продовжилося. В результаті протиправних дій громадяни Б. та М. спричинили тілесні ушкодження поліцейському у вигляді садна червоної кайми нижньої губи, крововиливу слизової оболонки верхньої губи, садна правої вушної мушлі, підшкірної гематоми в ділянці правого тім’яного горба та синця лівого передпліччя.

Під час розгляду кримінального провадження до суду надійшла угода про примирення, укладена між потерпілим та обвинуваченими, в якій зазначено, що обвинувачені визнали свою винуватість повністю, розкаялися у вчиненому, вибачились перед потерпілим. А потерпілий, в свою чергу, вибачив кривдникам та не має до них претензій.

Обираючи міру покарання обвинуваченим, суд врахував обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання обвинувачених, дані про їх особи.

Обставин, які згідно статті 66 КК України,  пом’якшують покарання обвинувачених: не встановлено.

Обставиною, яка згідно статті 67 КК України, обтяжує покарання обвинуваченого Б. є вчинення злочину особою у стані алкогольного сп’яніння.

Обставиною, яка згідно статті 67 КК України, обтяжує покарання обвинуваченого М. є вчинення злочину особою у стані алкогольного сп’яніння та рецидив злочинів, адже раніше його було засуджено за вчинення тяжкого злочину та судимість не знята і не погашена.

Обвинувачений Б., раніше не судимий, працює, має на утриманні одну малолітню дитину, за місцем проживання характеризується посередньо, на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Також судом враховуються й результати досудових доповідей про обвинувачених у кримінальному провадженні, в яких наведено інформацію  спосіб їх життя, історії правопорушень, умисну форму вини за даним обвинуваченням та надано рекомендації щодо умов їх виправлення.

Тож суд затвердив угоди про примирення, укладені між потерпілим та обвинуваченими і визнав їх винуватими у  вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 345 КК України, і призначив обвинуваченим покарання за частиною 2 статті 345 КК України у виді 1 (одного) року обмеження волі.

На підставі статті 75 КК України звільнив від відбування покарання з випробуванням протягом 1 (одного) року іспитового строку, якщо вони протягом визначеного судом строку не вчинять нового злочину і виконають покладені на них обов'язки.

На підставі статті 76 КК України суд зобов'язав засуджених:

-  періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти цей орган про зміну місця проживання, роботи та навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з цим органом.

Судове рішення може бути подано апеляцію протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

З повним текстом вироку можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

                                                                                                   Прес-служба Попільнянського районного суду