flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Необережне керування автомобілем

14 квітня 2020, 11:17

13 квітня 2020 року Попільнянським районним судом розглянуто кримінальне провадження стосовно громадянина С., який вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України, тобто порушив Правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

        11 лютого 2020 року близько 08 години 40 хвилин житель села Почуйки Попільнянського району – С., керуючи технічно справним автомобілем марки «ВАЗ» моделі «2123 Chevrolet», що  належить ПСП «Україна» на праві власності, рухався по вулиці О. Олійника у селі Романівка Попільнянського району Житомирської області, в напрямку центру вказаного населеного пункту.

        Біля 09 години 00 хвилин навпроти будинку № 2 по вулиці О.Олійника у селі Романівка, Попільнянського району, Житомирської області, водій в порушення вимог п. 1.10 Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 року № 1306, не врахував дорожні умови та дорожню обстановку, а в порушення вимог п. 12.1 вказаних Правил дорожнього руху України, під час вибору швидкості не врахував дорожню обстановку і стан свого транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, перевищуючи максимальну швидкість, зазначену в пункті 12.4 Правил дорожнього руху України та рухаючись у населеному пункті зі швидкістю більше 50 км/год., допустив занос свого автомобіля та здійснив виїзд за межі проїзної частини, де автомобіль з’їхав у кювет. Внаслідок дорожньо - транспортної пригоди пасажир вищевказаного транспортного засобу У. отримав тілесне ушкодження у вигляді закритого перелому правої плечової кістки, що утворився від дії твердого тупого предмету, який відноситься до категорії тілесного ушкодження середнього ступеню тяжкості, як такий, що не є небезпечним для життя але призвів до тривалого розладу здоров’я.

        Своїми необережними діями, які виразилися у порушенні Правил безпеки дорожнього руху, особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому У., середньої тяжкості тілесне ушкодження, громадянин С. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 286 КК України.

        В підготовчому судовому засіданні потерпілий надав клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності в зв’язку з примиренням, оскільки примирився з обвинуваченим, претензій до нього не має, збитки йому відшкодовані та просить закрити дане кримінальне провадження відносно водія за частиною 1 статті 286 КК України.

        Обвинувачений не заперечив проти задоволення даного клопотання.

        Згідно п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» від 23.12.2005 № 12 за наявності передбачених ст. 46 КК України  підстав, звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов'язковим.

        Судом встановлено, що громадянин С. вперше вчинив необережний злочин невеликої тяжкості, передбачений ч.1 ст. 286 КК України, по місцю проживання характеризується позитивно, обвинувачений примирився з потерпілим та повністю відшкодував йому завдані збитки.

        Тому суд вирішив звільнити С. від кримінальної відповідальності за частиною 1 статті 286 КК України на підставі статті 46 КК України у зв'язку з примиренням винного з потерпілим.

        На рішення суду може бути подано апеляцію протягом семи днів з моменту його проголошення.

        З текстом судового рішення можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

                                                    

                                                         Прес - служба Попільнянського районного суду