flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування судами інноваційних технологій

26 лютого 2014, 17:32

 

          Згідно з наказом Державної судової адміністрації України № 119 від 20 вересня 2013 року «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження ) у місцевих та апеляційних загальних судах» з 01 жовтня 2013 року у місцевих та апеляційних загальних судах запроваджується порядок щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

        Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлень учаснику судового процесу (позивач,  відповідач, свідок та інші) потрібно подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення, яку можна оформити в канцелярії суду чи самостійно роздрукувати з офіційного веб-порталу «Судова влада України». В цій заявці потрібно вказати номер мобільного телефону, на який і буде надсилатися SMS-повістка.

       SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника). Для абонентів SDMA операторів (PEOPLEnet та Интертелеком) SMS-повідомлення від суду надходять під коротким номером 4116.

       У випадку зміни номера мобільного телефону чи за наявності обставин, які перешкоджають отримання тексту судової повістки шляхом SMS-повідомлення, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду заяву про зміну порядку здійснення судового виклику. І надалі повістки він отримуватиме в загальному порядку, тобто поштовим зв’язком.

        Отримання SMS-повісток вигідне  як для учасників судового процесу та і суду.

       Оскільки інколи пошта доставляє повідомлення про виклик до суду не завжди вчасно, це призводить до того, що сторона по справі не може вчасно з’явитися до суду, судовий розгляд по справі відкладається і як наслідок відбувається тяганина при розгляді судових справ. Доставка ж SMS-повісток до учасника справи відбувається на протязі декількох годин після відправки. Крім того, надсилання SMS-повісток економить бюджетні кошти.

       До інноваційних технологій, які на даний час також застосовуються у судах, можна  віднести використання системи відеоконференцзв’язку .

      Відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом.

       На даний час система відеоконференцзв’язку впроваджена в усіх місцевих і апеляційних судах загальної юрисдикції.

      Можливість застосування відеоконференцзв’язку  забезпечує дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, належну якість зображення і звуку, а також інформаційну безпеку. 

      Таким чином, всі місцеві та апеляційні суди загальної юрисдикції мають можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференції відповідно до вимог статті 336 Кримінального процесуального кодексу України, статті 1581 Цивільного процесуального кодексу України, статті 74¹ Господарського процесуального кодексу України та статті 122¹ Кодексу адміністративного судочинства України. 

     Застосування системи відеоконференцзв’язку  сприяє підвищенню оперативності здійснення судочинства та економії бюджетних коштів, які витрачаються, зокрема, на доставку в суд підозрюваних та обвинувачених.