flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нічні мисливці за чужим майном

26 листопада 2019, 11:31

          22 листопада 2019 року Попільнянським судом завершено розгляд кримінального провадження стосовно громадянина Я., який вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України, тобто  незаконне заволодіння чужим майном (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

          В ході досудового слідства встановлено, а в судовому засіданні підтверджено, що 23 липня 2019 року приблизно в 2 години житель смт Корнин Я., разом з приятелем С., катались вулицями рідного селища на мопеді. На одній з вулиць побачили припаркований автомобіль ВАЗ 2101. Достеменно не встановлено, кому ж першому спало на думку понишпорити в автомобілі в пошуках чогось цінного. Відомо лише, що, вже маючи злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, хлопці під’їхали до згаданого автомобіля.

          Пересвідчившись, що їхні дії непомітні для оточуючих, Я. розбив ногою лобове скло, проник в середину транспортного засобу, де руками вирвав пластикову консоль до автомобіля ВАЗ, вартістю 100 гривень 02 копійки, та відкривши капот, викрав акумулятор синього кольору марки «Електра» вартістю 800 гривень 00 копійок. В цей момент його приятель С. розбив камінцем заднє скло й шляхом зламу багажника автомобіля, викрав із нього автомобільне колесо марки «DEBICA FRIGO», вартістю 200 гривень 00 копійок та металевий домкрат, вартістю 185 гривень 00 копійок. Своїми злочинними діями завдали потерпілому збиток на загальну суму 1285 гривень 02 копійок.

          Ще під час досудового слідства між обвинуваченим та потерпілим було укладено угоду про примирення.

          З огляду на те, що громадянин Я. повністю визнав свою провину, відшкодував потерпілому збитки, суд затвердив дану угоду.

         Обираючи міру покарання обвинуваченому, суд врахував обставини, які пом’якшують та обтяжують покарання.

         Обставинами, що пом'якшують покарання обвинуваченого є активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування завданого збитку.

          Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, в судовому засіданні не встановлено.

         Тож суд  визнав громадянина Я. винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною 2 статті 185 КК України та призначив йому покарання за частиною 2 статті 185 КК України у виді обмеження волі строком на 1 (один) рік.

         На підставі статті 75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням протягом 1 (одного) року іспитового строку, якщо він протягом визначеного судом строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки.

         На підставі статті 76 КК України зобов'язав засудженого:

-  періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

         Крім того, засудженому доведеться сплатити вартість товарознавчої експертизи в сумі 471 грн.

        Що стосується співучасника, то матеріали кримінального провадження стосовно нього виділено в окреме провадження, тобто вирок щодо нього буде ухвалено окремо.

          На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

         З повним текстом рішення можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

                                                                               Прес-служба Попільнянського районного суду