flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законопрект про відповідальність юридичних осіб

22 травня 2013, 16:26

    У Верховній Раді України зареєстровано законопроект від 14.05.2013 р. № 2990, яким пропонується внести зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, а також до Законів України «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві». 

    Змінами до Кримінального кодексу України передбачається визначити конкретний перелік злочинів, за вчинення яких уповноваженою особою юридичної особи до неї можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру, підстави звільнення юридичної особи від їх застосування, види заходів кримінально-правового характеру і загальні правила їх застосування.

     Так, законопроектом до таких злочинів віднесені:

— легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом;

— терористичний акт, втягнення у вчинення терористичного акту, публічні заклики до його скоєння, створення терористичної групи або терористичної організації, сприяння вчиненню терористичного акту, фінансування тероризму;

— використання грошових коштів, отриманих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів;

— отримання хабара, незаконне збагачення, комерційний підкуп службової особи юрособи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, підкуп особи, яка надає публічні послуги, пропозиція або давання хабара, зловживання впливом.

Законопроектом також установлено, що до юросіб можуть застосовуватися такі види заходів кримінально-правового характеру:

— штраф у розмірі від 5 до 75 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

— конфіскація майна;

— ліквідація, яка застосовується судом у разі вчинення відповідними особами будь-якого зі злочинів, передбачених ст.ст. 258–2585 Кримінального кодексу.

     Пропонованими змінами до Кримінального процесуального кодексу України визначається порядок провадження стосовно юридичної особи, яке буде здійснюватися одночасно із кримінальним провадженням щодо фізичних осіб, які від імені та в інтересах цієї юридичної особи вчинили злочин.

     Своєю чергою, змінами до Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» пропонується закріпити можливість застосування юридичних заходів кримінально-правового характеру, а змінами до Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» — надати право представнику юридичної особи, щодо якої розпочато виробництво, на забезпечення безпеки.