flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальнсть за ухилення від військового обліку

25 червня 2024, 15:53

     

         З початком  повномасштабного вторгнення Росії на територію нашої держави місцеві суди України почали отримувати кримінальні провадження стосовно осіб, які ухиляються від призову до лав Збройних сил України за мобілізацією.

        Не виключенням є і Попільнянський районний суд Житомирської області.

        В період з лютого 2022 року по червень 2024 року в провадженні суду перебувало 15 кримінальних проваджень у сфері забезпечення призову та мобілізації, зокрема:

- 2 провадження за статтею 335 Кримінального кодексу України  за ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу;

- 8 кримінальних проваджень за статтею 336 КК України за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

- 5 кримінальних проваджень за статтею 337 КК України за ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

       З даного переліку справ 12 розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків. 

      До восьми осіб застосовано покарання у виді позбавлення волі на строки від 3-х до 4 років з випробуванням з іспитовим строком.

      До трьох осіб застосовано покарання у виді штрафу в сумі 5100 гривень кожному.

      Одну особу засуджено до покарання у виді обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком.

      Щоправда, один засуджений не згоден з вироком місцевого суду, тому оскаржує його в апеляційному суді.

      Три кримінальних провадження станом на теперішній час перебувають на стадії судового розгляду.

      Слід зауважити, що з кожним роком кількість проваджень у сфері забезпечення призову та мобілізації зростає. Так,  якщо у 2022 році на розгляді Попільнянського районного суду Житомирської області перебувало 1 кримінальне провадження, то впродовж 2023 року – 7 кримінальних проваджень, Протягом січня-червня 2024 року кількість кримінальних проваджень даної категорії становить 7.

      За даними статистичних досліджень Верховного Суду, опублікованого в «Судово-юридичній газеті», за скоєння правопорушення, передбаченого статтею 336  КК України, в Україні у 2023 році засуджено 930 осіб (у 2022 році за цією статтею було засуджено 186 громадян). Тож, у 2023 році, у порівнянні з позаминулим роком, кількість засуджених за ухилення від мобілізації в межах України зросла у 5 разів.

      Також у 2023 році за статтею 337 КК України  засуджено 28 осіб (у 2022 році – 12). Тобто кількість засуджених за ухилення від військового обліку у минулому році зросла у 2,3 рази у порівнянні з попереднім періодом.

 

                                                         Пресслужба Попільнянського районного суду                 

                                                         Житомирської області