flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міністерство енергетики пообіцяло не відключати світло у судах

06 червня 2024, 16:20

     

До 30 червня обіцяють внести зміни у постанову Кабінету міністрів № 600 та не відключати суди, ВРП та ВККС від електропостачання.

Міністерство енергетики повідомило, що суди та установи судової влади (Вища рада правосуддя, ВККС, ДСА) не будуть відключати від енергопостачання під час відключень електроенергії.

Як розповів 3 червня під час засідання Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади представник Міненерго Кирило Новиков, хоча відповідні переліки об’єктів, які мають забезпечуватися електроенергією безперебійно, складають обласні військові адміністрації, разом з тим Міненерго не заперечує проти віднесення судів та органів судової влади до установ, які повинні забезпечуватися світлом постійно.

«При підготовці Постанови Кабінету міністрів № 600 ми вважали, що суди і органи судової влади відносяться до категорії «органи державної влади». Але якщо наразі виникли питання, кого саме вважати органами державної влади, то ми не заперечуємо проти внесення змін до тексту Постанови і конкретизації, що суди і органи судової влади також не підлягають обмеженню в забезпеченні електроенергією», - розповів Кирило Новиков.  

Представник Міненерго додав, що до 30 червня, тобто до дня набрання чинності Постановою № 600, відповідні зміни у Постанову будуть внесені.

«Ми постараємося все врахувати і внести зміни. Суди та органи суддівського врядування будуть входити до переліку об’єктів, які не будуть відключати від світла», - підкреслив Кирило Новиков.

Нагадаємо, що 24 травня Уряд затвердив Постанову № 600 «Про затвердження Порядку визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності», згідно з якою був визначений перелік критично важливих об’єктів, які мають бути забезпеченні електропостачанням у пріоритетному порядку.

До об’єктів, які мають забезпечуватися електроенергією у пріоритетному порядку, віднесені об’єкти критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору, органи державної влади, Верховна Рада, правоохоронні органи, підприємства оборонного комплексу, підприємства залізничного транспорту, електронні комунікаційні мережі, заклади охорони здоров’я, військові частини, ТЦК і СП.

Оскільки суди та органи суддівського врядування не були прямо згадані у тексті Постанови, 30 травня Рада суддів України звернулася до Кабінету міністрів з проханням забезпечити безперешкодну роботу судів під час відключень електропостачання.

Джерело: https://sud.ua/uk/news/publication/302640-ministerstvo-energetiki-poobeschalo-ne-otklyuchat-svet-v-sudakh