flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування судом новітніх технологій

10 березня 2015, 15:26

 

З кінця 2013 року Попільнянський районний суд Житомирської області почав користуватися системою відео конференцзв’язку. Таким чином, суд має можливість дистанційно допитати сторону по справі (позивач, відповідач, підсудний, потерпілий, свідок), який знаходиться наприклад в іншій області України, не викликаючи її безпосередньо до Попільнянського районного суду.

Можливість проведення судового засідання в режимі відео конференції передбачена статтею 366 Кримінального-процесуального кодексу України, статтею 158-1 Цивільного процесуального кодексу України та статтею 122-1 Кодексу адміністративного судочинства.

Рішення про здійснення дистанційного судового провадження суд може прийняти за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника кримінального провадження, цивільного або адміністративного процесу, про що, в обов’язковому випадку, постановляє ухвалу.

На протязі 2014-2015 року у суді дистанційно проведено 28 судових засідань в режимі відео конференції.

Крім того, у Попільнянському районному суді запроваджено послугу надсилання SMS повістки учасникам судового процесу. Це дає змогу учаснику судового процесу оперативно отримати повістку про виклик до суду. Ця послуга значно зменшує витрати на відправку судових повісток, які станом на сьогодні становлять 8 грн.90 коп., коли відправлення SMS повістки коштує приблизно 60 копійок.

Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється автоматизованою системою документообігу суду «Д3»

Протягом 2014 року Попільнянським районним судом направлено 288 SMS повістки/

 Також  з 2014 року у суді запроваджено обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді (проект «Електронний суд»).