flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Братів – грабіжників засуджено до позбавлення волі.

13 вересня 2023, 10:17

Попільнянським районним судом Житомирської області завершено розгляд кримінального провадження стосовно двох братів - мешканців Андрушівського району Житомирської області, яких обвинувачено у вчиненні таких злочинів, як розбій  (частина 2 статті 187 Кримінального кодексу України), таємне викрадення чужого майна ( частина 3 статті 185 КК України) та незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів, без мети збуту ( частина 2 статті 309 КК України).

         Досудовим слідством встановлено та в  ході розгляду справи в суді доведено, що навесні 2019 року один з братів – І.В.,  маючи умисел на заволодіння чужим майном, таємно проник у будинок односельчанки та використовуючи фізичну силу, шляхом віджиму віконної рами проник у житло, викрав телевізор та з викраденим майном втік із місця скоєння кримінального правопорушення. Його дії кваліфіковано за частиною 3 статті 185 КК України.

         Досудовим розслідуванням встановлено, що інший з братів - І.О. наприкінці вересня 2019 року, на території колгоспу в селі, якому мешкає, у чагарниках виявив рослини коноплі, з яких в той же день та час частково обірвав листя зі стеблами та верхів’я, які помістив до поліетиленового пакету, та таким чином незаконно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс, обіг якого заборонено, без мети збуту. В подальшому вказану рослинну масу коноплі приніс до місця свого проживання, висушив, подрібнив та помістив до поліетиленового пакету, який із вказаною рослинною масою коноплі у подальшому поклав до кишені одягненої ним куртки та таким чином незаконно виготовив та зберігав при собі, без мети збуту, особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс.

        Таким чином, І.О. обвинувачено у незаконному придбанні, виготовленні та зберіганні на ркотичних засобів, без мети збуту, а враховуючи те, що він раніше був засуджений за аналогічне кримінальне правопорушення правопорушення, його дії кваліфіковано за частиною 2 статті 309 КК України.

        В лютому 2020 року близько 22 год. 30 хв. громадянин І.В. за попередньою змовою з І.О.,  перебуваючи в стані алкогольного сп»яніння,  з корисливих мотивів, маючи прямий умисел із погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров'я особи, вчинили напад на односельців П. та С. з метою заволодіння їх майном.

        Реалізовуючи свій злочинний умисел брати-злочинці, погрожуючи ножем та застосувавши фізичну силу до потерпілих, заволоділи належним їм майном, а саме:  мобільним телефоном марки Nokia 3310 з сім-карткою оператора ПрАТ «Київстар» без коштів на рахунку, трьома банківськими картками для виплат АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на ім’я П., на яких були грошові кошти загальною сумою 4000 грн., при цьому шляхом погроз застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи продовжуючи тримати ножа біля шиї змусили потерпілого назвати єдиний код доступу до даних карт, а також відкрито заволоділи бензопилою марки «Partner DC 52», яка належить С.

        Тож за ці діяння І.В. та І.О. обвинувачено за частиною 2 статті 187 КК України.

        Обираючи обвинуваченим міру та вид покарання, суд враховав ступінь тяжкості вчиненого злочину, особи винних, обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання.     

        Таким чином, громадянину І.В.  призначено покарання у виді  8 (восьми) років 6 (шести) місяців позбавлення волі із конфіскацією майна, громадянину І.О. призначено покарання у виді 8 (восьми) років 8 (восьми) місяців позбавлення волі із конфіскацією майна.

 

       Вирок ще не вступив у законну силу та може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

                                 Пресслужба Попільнянського районного суду Житомирської області