flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВІдповідальність для тих, хто напідпитку за кермом

07 березня 2023, 11:14

ВІдповідальність для тих, хто напідпитку за кермом

     Керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння є найбільш тяжким порушенням у сфері безпеки дорожнього руху. Тяжкість обумовлена ступенем суспільної небезпеки, яка завдається вказаним діянням. Адже  водій у стані сп’яніння є загрозою для життя та здоров’я інших учасників дорожнього руху – водіїв, пішоходів, велосипедистів, а також і для самого себе та власності третіх осіб.

     Відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного чи іншого сп»яніння передбачена статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

     Зокрема частина перша статті 130 КУпАП передбачає, що за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,  особа притягається до відповідальності у виді накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 гривень)  з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 гривень).

     Керування транспортними засобами в стані сп»яніння, що вчинено повторно протягом року тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк десять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 гривень) з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк десять діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

     Якщо ж особа (водій), що двічі протягом року притягувалась до відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп»яніння, знову вчинила таке ж правопорушення має нести покарання у виді штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника, або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника.  На інших осіб очікує накладення штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 гривень) з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника, або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника.

      Іншими особами законодавець вважає осіб, що не мають відповідних документів на право керувати транспортними засобами або не пред»явили їх до перевірки та особи стосовно яких встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами.

      Незважаючи на те, що законодавством України передбачена посилена відповідальність за вчинення даного виду правопорушення, бажаного ефекту – зменшення кількості випадків керування в стані алкогольного сп’яніння – не досягнуто.

     Згідно статистичних даних, оприлюднених на офіційному сайті Державної судової адміністрації України, місцевими загальними судами впродовж 2022 року до відповідальності за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення притягнуто 95970 осіб. До 95184 осіб застосовано покарання у виді штрафу на загальну суму 1 877 408 990 гривень, з яких добровільно сплачено 307 957 053 гривні. До 783 осіб застосовано адміністративний арешт. Позбавлено права керування транспортними засобами 81 357  осіб.

     Не винятком є і Попільнянський регіон.

     Так, в провадженні Попільнянського районного суду Житомирської області протягом 2022 року перебувало 298 справ про притягнення до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп»яніння, що на 32% більше, ніж протягом  2021 року – 204 справи.

     50 справ повернуто для належного оформлення (52 - у 2021 році).

     Розглянуто по суті 213 справ, тобто на 44% більше, ніж протягом 2021 року (120 справ даної категорії).

     Впродовж  2022 року притягнуто до відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп»яніння 188 осіб. Це на 46% більше, ніж у 2021 році – 101 особа.

     До покарання у виді штрафу притягнуто 187 осіб та до однієї особи застосовано адміністративний арешт.

     Закрито провадження по причині відсутності в діях осіб, на яких складено протоколи про адміністративні правопорушення, події і складу правопорушення у 15 справах (8 - у 2021 році). Різниця складає 47%.

     Закрито провадження у справі в зв»язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності стосовно 8 осіб у 2022 році та  щодо 2 осіб у 2021 році, тобто на 75% більше.

     Загальна сума накладеного штрафу становить 3 400 000 гривень. Добровільно особами, притягнутими до адміністративної відповідальності сплачено 960 500 гривень.

     Для порівняння:  протягом 2021 року штраф застосовано до 101 особи на суму 1 778 200 гривень. Добровільно  сплачена сума штрафів складає 479 400 гривень

     Впродовж 2022 року позбавлено права керувати транспортними засобами 125 правопорушників,  в той час як у 2021 році – 52 або на 58% менше.

     На судові рішення про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ухвалені за увесь період 2022 року подано 18 апеляційних скарг. Житомирський апеляційним судом скасовано 3 судових рішення та 15 рішень залишено без змін.

     З наведеного вбачається, що кількість осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов»язаних з керуванням транспортними засобами у стані сп»яніння в порівнянні з 2021 роком не тільки не зменшилась, а збільшилась майже вдвічі. Тобто осіб, які сідають за кермо у нетверезому стані не лякають великі суми штрафу та перспектива позбавлення права керування транспортними засобами. Нехтують нормою закону навіть ті, для кого керування транспортом є єдиним джерелом доходу.

     Не зупиняє горе-водіїв і те, що керуючи транспортними засобами напідпитку, вони створюють загрозу для інших учасників руху та майна (чужого чи власного).  Не замислюються над тим, що ситуація може вийти з-під контролю і замість адміністративного можна вчинити кримінальне правопорушення.

     Крім того, через необдуманий вчинок правопорушника його сім»я може опинитись у скрутному матеріальному становищі, адже, сплата штрафу передбачає одноразове внесення на рахунок місцевого бюджету визначеної судом суми . А це солідний удар по сімейному бюджету. Та це не все. Законом України «Про судовий збір» за розгляд судом справи про адміністративне правопорушення передбачено стягнення з винної особи судового збору. В 2022 році сума судового збору становила  496,20 грн.

     В підсумку виходить досить велика сума, яку багато хто з порушників не заробить і за кілька місяців. Тож, сідаючи за кермо напідпитку, слід зважити на те, які наслідки можуть виникнути в результаті вчинення протиправних дій.

 

                                                      Прес-служба Попільнянського районного суду                 

                                                      Житомирської області