flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як захистити своє виборче право?

02 жовтня 2014, 11:59

          

         26 жовтня 2014 року відбудуться позачергові парламентські вибори народних депутатів до Верховної Ради України.   

         Кожен громадянин, який має право голосу на виборах, може захистити своє виборче право.

     Якщо Вас не внесли до списку виборців, ви можете звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців (для Попільнянського району – це відділ ведення Державного реєстру виборців Попільнянської районної державної адміністрації) із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Також у Вас є право звернутися з адміністративним позовом до суду, але не пізніш як за два дні до дня голосування (судовий збір не оплачується). Рішення суду про внесення змін до списку виборців треба надати до органу ведення Державного реєстру виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування або до дільничної виборчої комісії, а після цього  строку – безпосередньо до дільничної виборчої комісії.

        Крім того, Ви можете оскаржити рішення, дію чи бездіяльність виборчої комісії, членів цієї комісії, якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує Ваші виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі, - до місцевого загального суду (для Попільнянського району – це Попільнянський районний суд) як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

         Вказані протиправні рішення або дії виборчої комісії чи її членів, що мали місце в  день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, оскаржуються в суді у дводенний строк.

        Також Ви маєте право оскаржити рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, а також дії чи бездіяльність кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу, що порушують законодавство про вибори, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушують особисто ваші виборчі права та інтереси щодо участі у виборчому процесі. При цьому строки подачі позову до суду такі ж, як і при оскарженні рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії.