flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота з визначення схеми посадових окладів працівників апаратів судів

28 липня 2021, 09:12

 

      Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зазначив, що наразі триває розробка законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади. Відповідні напрацювання вже узгоджені з Державною судовою адміністрацією України та Радою суддів України, а також узгоджуються з Верховним Судом.  

«Законопроєктом пропонується визначити мінімальний посадовий оклад працівника апарату суду першої інстанції у співвідношенні до 20 % посадового окладу судді першої інстанції. Розмір заробітної плати працівника має складатися з основного фіксованого окладу та премії як реальний стимулюючий важіль, встановлений законодавством», – зауважив Олег Прудивус.  

Також передбачається встановлення розміру посадових окладів у судах, юрисдикція яких поширюється на одну або кілька областей, а саме господарських, адміністративних та апеляційних, на рівні 20 % від суддівського окладу з урахуванням коефіцієнту 1,5.    

На переконання Олега Прудивуса, вказаний розрахунок можна використати як один із критеріїв під час визначення нормативів фінансового забезпечення судів.

Як зазначив член ВРП, це дасть змогу заохотити кваліфікованих працівників забезпечувати діяльність органів судової влади, а також дасть можливість кандидату на посаду чітко усвідомлювати розмір заробітної плати.  

«Такі кроки в умовах масового відтоку кадрів у системі судової влади дадуть змогу зберегти діючих працівників та залучити нових», –  наголосив Олег Прудивус.   

Член ВРП повідомив, що найближчим часом узагальнені пропозиції та напрацювання органів судової влади щодо законопроєкту будуть передані на розгляд народним депутатам України для прийняття рішення про включення до порядку денного сесії відповідно до Регламенту Верховної Ради України.  

Голова робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко зазначив, що питання напрацювання і підтримки відповідних законодавчих ініціатив щодо визначення розмірів фіксованих окладів працівників апаратів судів та інших органів судової влади відносно суддівської винагороди перебувають у центрі уваги робочої групи.

Робота над вказаним законопроєктом триватиме до 20 серпня 2021 року, найближчим часом відповідне питання буде винесено на обговорення на черговій сесії Верховної Ради України.

У засіданні робочої групи також узяли участь т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, судді та інші експерти. 

 

Джерело: https://court.gov.ua/press/news/1157147/