flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спроможний суд – це фінансово незалежний суд, – Олег Прудивус

26 липня 2021, 10:10

      

       На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час засідання круглого столу з напрацювання рекомендацій до плану дій з реалізації  ініціативи «Мінімально спроможний незалежний суд». У заході, проведеному Проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», взяли участь представники судової, законодавчої та виконавчої влади. Його мета – розробити план подальших дій практичного та законодавчого характеру, спрямованих на врегулювання проблемних питань організації системи судової влади.

Зокрема учасники обговорили визначення розміру виплат працівникам апаратів судів, розподіл коштів органів і установ системи правосуддя в умовах реформування органів судового врядування, критерії визначення схеми посадових окладів для працівників суду, бачення моделі мінімально спроможного суду, розрахунку мінімальних витрат на розгляд судових справ тощо.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зазначив, що фінансове забезпечення є основою функціонування судової гілки влади. Суди потребують не просто належного, а спеціального фінансування, і для цього мають бути розроблені відповідні алгоритми. «Для того щоб суд викликав довіру українського суспільства, він повинен бути фінансово незалежним», –  переконаний Олег Прудивус.

За його словами, наразі представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України активно готують законопроєкт щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою чіткого визначення розміру посадових окладів і обов’язкових надбавок працівникам апаратів органів судової влади.

На переконання Олега Прудивуса, головним критерієм під час визначення нормативів фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів має бути розрахунок кількості суддів на певну кількість населення із застосуванням стабільного алгоритму. Розрахунок, здійснений з урахуванням кількості справ, на його думку, є невиправданим, оскільки така величина не є сталою, більше того, вона постійно змінюється.

Учасники круглого столу домовилися узагальнити результати засідання з метою надання подальших коментарів і пропозицій, вироблення плану спільних дій щодо врегулювання питань належної організації органів та установ системи правосуддя.

Участь у заході взяли менеджер Проєкту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Ірина Кушнір, член Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, національний експерт Ради Європи Сергій Козьяков, народний депутат України Сергій Демченко, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Людмила Рожкова, керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка, керівники структурних підрозділів ВРП.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя

Джерело: https://court.gov.ua/press/news/1156484