flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юридична відповідальність неповнолітніх

23 червня 2021, 11:34

   

                                                     ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ

 

           З року в рік з кількість справ про вчинення неповнолітніми правопорушень не стає меншою.

          Не завжди це пояснюється не сформованою свідомістю молоді. Здебільшого, це відчуття безкарності. Адже переважна більшість підлітків вважає, що до настання повноліття вони не відповідають за свої вчинки. А весь тягар відповідальності лягає на плечі батьків.

         Проте така думка є хибною. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних правопорушень і з 14 років.

         Юридична відповідальність – це вид соціальної відповідальності, що полягає в застосуванні державою до правопорушника певних заходів примусу, передбачених санкціями правових норм. Загалом можна виділити цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

         Цивільна відповідальність – це встановлені законом юридичні наслідки за невиконання або неналежне виконання особою обов’язків, зобов’язань, що пов’язані з порушенням  цивільних прав другої сторони.  Переважно цивільна відповідальність зводиться до компенсації завданих збитків і носить майновий характер.

         Малолітні особи, тобто діти віком до 14 років не відповідають за заподіяну шкоду. У відповідності до  статті 1178 Цивільного Кодексу України за заподіяну шкоду особами, які не досягли 14 років, несуть відповідальність їхні батьки.

          Щодо цивільної відповідальності осіб віком 14-18 років, то неповнолітній самостійно відповідає за невиконання договору, укладеного ним самостійно, та за згодою батьків.

         Однак, якщо в неповнолітнього немає майна, достатнього для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть його батьки.

         У випадку заподіяння шкоди неповнолітнім у віці від 14 до 18 років він відповідає на загальних підставах. Якщо в нього немає майна чи заробітку достатнього для відшкодування шкоди, шкода відшкодовується повністю чи в частині, якої не вистачає, його батьками.

         Адміністративна відповідальність – це вид юридичної відповідальності, який застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (проступок), тобто винну дію чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.

        Відповідно до статті 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного порушення 16-річного віку.

        Проте цим же Кодексом ( стаття 13) встановлено ряд правопорушень, за які особи, віком від 16 до 18 років несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах, тобто нарівні з повнолітніми правопорушниками. Тому до них може бути застосовано такі заходи впливу:

-   попередження;

-   штраф;

-  оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об»єктом адміністративного правопорушення;

- конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об»єктом адміністративного правопорушення, грошей, отриманих внаслідок вчинення адміністративного правопорушення;

- позбавлення спеціального права, наданого даному громадянину (права керування транспортним засобом);

-   громадські роботи;

-   виправні роботи;

-   суспільно-корисні роботи;

-   адміністративний арешт.

        Та все ж неповнолітні – це особлива категорія правопорушників, тому для них законодавцем передбачено деякі послаблення. Зокрема статтею 24-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, з урахуванням характеру вчиненого правопорушення, передбачено застосування заходів впливу:

-  зобов’язання публічно попросити вибачення у потерпілого;

-  попередження;

-  догана або сувора догана;

-  передача неповнолітнього під нагляд батькам (особам, що їх замінюють) чи педагогічного, трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

        Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого Кримінальним кодексом України (частина 1 статті 2).

        Частиною 1 статті 22 КК України передбачено, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до скоєння кримінального правопорушення виповнилось 16 років.

        Однак в частині 2 статті 22 КК України наведено перелік кримінальних правопорушень, за вчинення яких до кримінальної відповідальності можуть бути притягнені особи у віці від 14 до 16 років:

– умисне вбивство ;

– посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя, захисника чи представника особи у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги представника іноземної держави ;

– умисне тяжке тілесне ушкодження;

– умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження;

– диверсію;

– бандитизм;

– терористичний акт;

– захоплення заручників;

– зґвалтування;

– насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом;

– крадіжку;

– грабіж;

– розбій;

– вимагання;

– умисне знищення або пошкодження майна;

– пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів.

         До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань:

1) штраф;

2) громадські роботи;

3) виправні роботи;

4) арешт;

5) позбавлення волі на певний строк.

         В період з січня по червень 2021 року Попільнянським районним судом Житомирської області притягнуто до кримінальної відповідальності двох неповнолітніх мешканців району. Це два підлітки, віком 15 років, що за попередньою домовленістю двічі вчинили таємне викрадення чужого майна односельчан.

         Одному судом обрано покарання у виді одного року позбавлення воли з випробуванням протягом одного року іспитового строку, якщо він протягом визначеного судом строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов'язки.

        До іншого застосовано примусові заходи медичного характеру у виді його госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

         За означений період судом розглянуто справи стосовно восьми неповнолітніх осіб, які вчинили адміністративні правопорушення. Це юнаки та дівчата у віці від 16 до 18 років. Вчинені ними адміністративні правопорушення мають широкий спектр:

  • порушення правил дорожнього руху;
  • дрібне хуліганство;
  • вчинення домашнього насильства;
  • розпивання алкогольних та слабоалкогольних напоїв у громадських місцях;
  • доведення неповнолітнього до стану сп»яніння.

        До неповнолітніх правопорушників застосовано заходи впливу, передбачені статтею 24-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді попередження.

 

                                                         Прес-служба Попільнянського районного           суду

                                                         Житомирської області