flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Попільнянський районний суд захистив право споживача природного газу

09 березня 2021, 15:48

                                8 грудня 2020 року до Попільнянського районного суду Житомирської області звернулась жителька одного з населених пунктів Попільнянського раойну з позовом до акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про захист прав споживача послуг з постачання газу шляхом визнання неправомірними та скасування рішення комісії з розгляду актів про порушення та донарахування необлікованого обсягу та об’єму природного газу і його вартості.

             Свої позовні вимоги громадянка Ч. мотивувала тим, що в травні 2020 року представником оператора ГРМ АТ «Житомиргаз» при перевірці стану обліку природного газу побутовим лічильником за місцем її проживання складено акти  про перевірку, в якому зафіксовано показання лічильника, та про порушення Кодексу газорозподільних систем: розділ ХІ глава 2 п.1.2 – несанкціоноване відновлення газоспоживання.

В подальшому Позивач отримала акт – розрахунок необлікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості та акт надання послуг, в яких остаточно донараховано Позивачу1893.03 м.куб. газу вартістю 12048.00 гривень.

Позивач зазначила, що не згодна з викладеним в акті, оскільки відновити газопостачання вона могла лише в разі його припинення, проте такого не здійснювалося. Вона користувалась природним газом постійно, передавала показник лічильника та сплачувала за використаний газ.

            З акту про порушення вбачається, що він підписаний представником Оператора ГРМ та в ньому міститься відмітка про відмову споживача від підписання акта та фіксацію цієї обставини на відео, однак на відео ніхто не фіксував та в її присутності акта ніхто не складав. Так як акт підписаний тільки одним представником оператора ГРМ, за умови відмови споживача від підписання акта, він вважається недійсним, і в подальшому не може братися до уваги як доказ, зокрема для вирішення питання про нарахування (донарахування) об’єму та обсягу природного газу і його вартості.

Крім того, оператор ГРМ не тільки не повідомив Позивача про припинення газопостачання, а взагалі  його не припиняв. Тому дії комісії щодо нарахування суми заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу є протиправними.

           На підставі вищевикладеного Позивач просила визнати порушеними права споживача з постачання газу та визнати неправомірним рішення комісії акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про донарахування їй суми заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу та скасувати його.

Заслухавши представників сторін та дослідивши надані ними докази, матеріали справи, суд дійшов висновку, що Позивачем доведено наявність підстав для визнання неправомірним та скасування рішення про нарахування їй необлікованих об’ємів природного газу.

Тому 5 лютого 2021 року суд задовольнив позов громадянки Ч. до акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про захист прав споживача послуг з постачання газу шляхом визнання неправомірними та скасування рішення комісії з розгляду актів про порушення та донарахування необлікованого обсягу та об’єму природного газу і його вартості.

Суд вирішив визнати неправомірним та скасувати рішення комісії акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про донарахування Позивачу суми заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу в розмірі 12048.73 гривень.

Судове рішення набрало законної сили 9 березня 2021 року.

 

                                                                    Прес-служба Попільнянського районного суду